Fantastičen zadnji dan tekmovanja v Kopru. Slovenci so na krilih izjemnega občinstva prišli do 3 srebrnih in 2 zlatih medalj!

V jutranjem polfinalnem obračunu parov sta Dejan Tonejc in Jure Kozjek po napetem boju vse do zadnje krogle premagala italijansko dvojico Bruzzone-Grattapaglia. V predzadnjem obratu sta zaostajala za 2 točki ter nato minuto do konca prevzela vodstvo z 6:5. Zadnji obrat je bil dramatičen. Dejan Tonejc se je »zavrgel« v bližanju a je nato po preteku igralnega časa Jure Kozjek zadel odrešujočega balina in Sloveniji priigral peti finale na domačem Evropskem prvenstvu.

V finalu natančnega izbijanja, ki je sledil brez nastopov Slovencev, je naslov evropskega prvaka osvojil Italijan Grattapaglia pred prvim zasledovalcem Garcia (Fra). Tretje mesto sta si razdelila Milaković (Srb) in Marić (BiH).

V finalu kroga je bil Dejan Tonejc žal danes premalo zbran. Premagal ga je Emanuele Bruzzone z 29:23 in tako obranil naslov Evropskega prvaka izpred 2 let v Pazinu.

Finale posameznikov med Juretom Kozjekom in Francozom Garcio je bil prvi večji vrhunec dneva. Jure je že od samega začetka prevzel pobudo in na koncu slavil z 11:6.V Bonifiki je zadonela Avsenikova GOLICA! …Fešta se je začela!

Sledilo je finale dvojic, kjer sta Kozjek in osmoljenec dneva Dejan Tonejc začela silovito in že po dveh obratih vodila z 7-0. Francoza (F. Poyet, G. Chirat) sta nato izenačila na 7:7 ter po razburljivi končnici ko sta  imela Slovenca zmago že praktično v žepu (8:7) zmagala v dodatnem obratu. Slovenskega slavja v kraljevi igri dvojic žal ni bilo. “Z dobrim bližanjem sem Garcio prisilil k velikemu številu udarcev. Nisem mu dopustil, da pride v svoj pravi ritem in dvoboj gladko zaključil v svojo korist. V finalu dvojic sva z Dejanom zapravila lepo prednost. Morda je k temu botrovala tudi utrujenost, saj so si dvoboji sledili eden za drugim” , je dejal zlati Kozjek.

Nabito polna Bonifika, katera je tokrat pokala po šivih je pričakovala le še finalni nastop Aleša Borčnika v hitrostnem izbijanju. Gledalci in navijači so dvorani napolnili še v najbolj zakotnih kotičkih. Nervoza se je stopnjevala. Aleš je »brzinca« pričel silovito in zadel kar 24 od 25 začetnih krogel. Italijan tempa in pritiska ni zdržal ter nadaljeval z napakami, kar pa je naš izkušeni slovenski as znal kaznovati in dosegel končnih zavidljivih 47 točk! .”Po srebru v štafeti sem se za sobotni finale skušal maksimalno pripraviti. Italijan Roggero je zelo hitro začel, a večkrat zgrešil. V prvih polovici dvoboja sem zgrešil le enkrat in kljub manjši krizi v držal prednost ter na koncu zadel kar 47 krogel.« Drugič v enem dnevu smo v Kopru zaslišali Golico, sledila pa je še težko pričakovana Zdravljica.

Evropskega prvenstva v Kopru je konec. Bilo je prijetno in pestro z vrhunskim vzdušjem ter zavidljivimi rezultati slovenskih fantov! Se vidimo  prihodnje leto na svetovnem prvenstvu na Reki!

Hvala Koper, Hvala Slovenija in Evropa!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

Foto: Milan Rutar, Simon Maljevac

Izjave: Simon Maljevac

Koper je ZLAT!